fbpx

Какви са правата на еднополовите родители у нас?

„По закон майка се води тази, която го е родила, а другата няма никакви права“, коментира Венета Лимберова.

Тази дни в медиите се появи новата за първото бебе, което се роди в семейство от еднополови родители. То е заченато ин витро чрез анонимен донор. Използвани са яйцеклетките на едната бъдеща майка, а другата износва детето и го ражда, предава bTV.

В България обаче липсва правна регулация на този вид семейства и затова еднополовите родители се сблъскват с редица проблеми.

„По закон майка се води тази, която го е родила, а другата няма никакви права”, обясни в „Тази сутрин” Венета Лимберова, председател на младежка ЛГБТ организация „Действие“.

По думите й засега у нас липсва политическа воля за регулация на тези случаи.

„Трябва да се акцентира най-вече върху правата на детето, така че децата, които се раждат в еднополови семейства, да не бъдат дискриминирани заради правния статус на родителите”, коментира Лимберова.

Тя уточни, че при евентуална раздяла на родителите, нераждалият партньор може да няма достъп до детето си. Също така в случай на смърт на единия родител, другата майка няма никакви права върху детето.

Галина Георгиева е майка на 5-годишно дете. Тя обясни, че в България има повече от 90 еднополови родители, които отглеждат над 60 деца.

„Дискриминацията не е вродена черта в децата. Тя се придобива на един по-късен етап и е придобит рефлекс от родителите. Децата са любопитни, те не проявяват никакви отрицателни чувства. Имаме и все повече разбиране от страна на родителите”, коментира Галина Георгиева.

Още статии в тази категория
Коментари
Зареждане...

Моля, споделете статията, за да може тя да достигне до повече хора!

Благодарим ви!!!
x